Onze peuter- en kleuterklas

Peuters

Peutertjes groeien en bloeien in een sfeer van veiligheid, geborgenheid en vreugde. Op onze school worden ze ontvangen in kleine klasjes met een huiselijke sfeer, een beetje weg van de rest van het schoolleven en daardoor écht helemaal in ‘hun’ wereld. Onze peuters proeven van het buitenleven, eten samen in de klas en rusten in de namiddag in een aparte rustklas. Ritme en herkenning geven structuur en vertrouwen.

Peuters zijn op onze school welkom vanaf de leeftijd van 2,5 jaar. We houden bewust de peuterklasjes klein: er zijn nooit meer dan 14 peutertjes in één klas. De peutertjes blijven één jaar in dezelfde klas. Een hulpleerkracht zorgt voor extra ondersteuning.

Voor het eerst naar school als peuter?
Troeven bis

Kleuters

Kleuters leven nog helemaal in de verwondering en willen spelen. Lopen, spreken en denken leren ze niet met hun hoofd, maar met hun vingers, hun ogen, hun mond. Voor hen is spelen werken. Hun fantasie maakt alles mogelijk. De kleuter wil nabootsen. Op school is juf of meester hét grote voorbeeld. Niet alleen de verhalen die juf of meester vertelt, of de spelletjes die gespeeld worden zijn belangrijk. Wie is juf of meester als mens? Dat is belangrijk voor kleuters.

De kleuters blijven meestal drie jaar in dezelfde klas. Elk schooljaar komen er nieuwe kleuters bij terwijl de schoolrijpe kinderen naar de eerste klas gaan. Iedere kleuter beleeft het klasleven dus een keer als één van de jongsten en een keer als één van de oudsten. Dat is anders dan thuis. Door die gemengde samenstelling komen alle kleuters tot hun recht: de groten staan de kleintjes bij, en de kleintjes krijgen de kans de grootsten te worden.

Praktische richtlijnen voor de kleuters