Peuter- en kleuterklas

Peuters

Het instapklasje voor kindjes vanaf 2,5 jaar noemen wij op Lohrangrin de peuterklas.
Peuters kunnen alleen maar groeien en bloeien in een sfeer van veiligheid, geborgenheid en vreugde. Op onze school worden ze ontvangen op hun maat, in kleine klasjes met een huiselijke sfeer, een beetje weg van de rest van het schoolleven en daardoor dus echt helemaal in ‘hun’ wereld. De peuters proeven van het buitenleven, eten samen in de klas en rusten in de namiddag in een aparte rustklas. Ritme en herkenning geven structuur en vertrouwen.
Om deze sfeer te creëren, houden we de peuterklasjes bewust klein: er zijn nooit meer dan 14 peutertjes in één klas. De peutertjes blijven één jaar in dezelfde klas. Een hulpleerkracht zorgt voor extra ondersteuning.

Kleuters

Kleuters leven nog helemaal in de verwondering en daarom willen zij spelen. Lopen, spreken en denken leren ze niet met hun hoofd, maar met hun vingers, hun ogen, hun mond. Voor hen is spelen werken. En hun fantasie maakt dat alles mogelijk is.
De kleuter wil alles nabootsen. Op school is de juf of de meester hét grote voorbeeld. Het gaat dus niet alleen om de verhalen die de juf of de meester vertelt of de spelletjes die gespeeld worden met de kinderen, maar vooral om wie de juf of meester is als mens. Kleuters letten immers op alles wat je doet en voelen haarfijn aan wie je bent.

Kleuters worden iets na achten door de ouders tot bij de juf of de meester gebracht. Na een persoonlijke groet en handdruk zoekt het kind een plaats. Als alle kleuters er zijn, komt de activiteit op gang: een kringspel, tekenen, schilderen, knutselen of brood bakken, het elfuurtje, een verhaal…
Elke dag heeft een vast patroon.

De kleuters blijven meestal drie jaar in dezelfde klas. Elk schooljaar komen er nieuwe kleuters bij terwijl de schoolrijpe kinderen naar de eerste klas gaan. Iedere kleuter beleeft het klasleven dus een keer als één van de jongsten en een keer als één van de oudsten. Dat is anders dan thuis. Door die gemengde samenstelling komen alle kleuters tot hun recht: de groten staan de kleintjes bij, de kleintjes krijgen de kans de grootsten te worden.